HELAL GIDA NEDİR?
Helal, Arapçadan çevrilmiştir, dinin belirlediği kurallara aykırı olmayan ve dini bakımdan yasaklanmamış anlamına gelmektedir.
Helal'in karşıtı ise din yasağı anlamına gelen din kurallarını ihlal eden şeyler yani Haram'dır.
Helal yiyecekler, İslami kurallara göre yapılan yiyeceklerdir.
Helal veya Haram birçok ürün için belirgindir. Bununla birlikte, bazı ürünlerin helal olup olmadığı konusunda bir belirsizlik vardır. Helal veya Haram (Mashbooh) gibi ürünleri sınıflandırmak için daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır.
Açıkça helal olan yiyecekler ekmek, meyve, su gibi.
Açıkça haram olan gıdalar; ölü hayvanların eti, Şarap, domuz eti,
Helal veya Haram açıkça belli olmayan yiyecekler Bazı yönlerden helal veya bazı yönlerden haram olarak kabul edilebilirler.
Haram olan aşağıdaki türler hariç tüm gıdalar Helal kabul edilmiştir;
• Domuz ve domuz ürünleri
• Uygunsuz kesilen hayvanlar veya kesimden önce ölenler,
• Allah'tan başka bir ad altında kesilen hayvanlar,
• Alkol ve sarhoş edici maddeler,
• Etçil hayvanlar, avlanmış kuşlar ve dışarıda kulağı olmayan kara hayvanları,
• Kan ve kan ürünleri
• Yukarıdaki ürünlerin herhangi biriyle temasta bulunan ürünler.
Orjinalleri bilinmeyen Helal veya haram sınıflandırılamayan vb jelatin, gliserin, enzimler, gıda katkı maddeleri, hayvansal yağlar ve proteinlerin vb. Gıda şüphelidir (Mashbooh).
Helal sertifikası nedir?
Helal Sertifikası, İslami kurallara göre üretilen ürünlere verilen sertifikadır (Şafi, Mailiki, Hanbeli ve Hanefi isimlerine göre).
Helal belgesi, İslam tarafından yasaklanmayan ürünlere atfedilen uluslararası bir belgedir.
Helal sertifikasyonun faydaları
Helal sertifikasyonu, üreticiler ve tüketicilere aşağıdaki avantajları sunar:
Tüketici Güveni: Belgelendirme, tüketicilerin tercihlerine göre bilinçli bir seçim yapabilmelerini sağlar. Aynı zamanda, müşteriler sürekli bir kontrol mekanizması ile satın alınan gıdaları güvenle tüketebilirler. Helal sertifikası, ürünleri, katkı maddelerini, işleme ve işleme yöntemlerini, temizlik ve sağlık koşullarını ve sıkı güvenlik düzenlemelerini denetleyen tarafsız bir uzmanlık hizmeti sunar.
İhracat ve Rekabet: Helal gıda sektörü küresel pazarda önem kazanmıştır. Helal sertifikamızı alan şirketler ürünlerini helal gıda pazarında sunabilir ve rekabet edebilirliklerini artırabilir. Helal sertifikasyonu, ürün ve üreticinin Global İslam'da tanındığını ve tanıtıldığını garanti eder.
Kalite: Bu sertifika gıda ürünü Helal hukukun gereklerini değil, aynı zamanda bu ürünün üretimi sırasında gıda güvenliği ve hijyen uygulamalarının sıkı uygulanmasını karşılamakla kalmadığını gösterir.